Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού της Πάτρας αποφάσισε ο Δήμος και συγκρίνετε!

Στην εισήγησή του στην σημερινή (28 Απρίλη 2020) συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων, για το θέμα «μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης δημοτών λόγω πανδημίας του κορωνοϊού», ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, πρότεινε τα εξής μέτρα:
 1) Την περαιτέρω μείωση του οικιακού συντελεστή του ανταποδοτικού τέλους στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό από 1,50 που είναι σήμερα σε 1,20 για το Δήμο Πατρέων, καθώς και για τις Δημοτικές Ενότητες και Tοπικές Κοινότητες όπου ισχύει τώρα ο συντελεστής 1,50.
Ήδη ο Δήμος Πάτρας και η διοίκηση Πελετίδη είχε προβεί σε προηγούμενες μειώσεις από 1,95 που ήταν ο συντελεστής το 2014 όταν ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου σε 1,70 και σε 1,50 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Πάτρα είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που με βάση την έκταση του για την οποία απαιτείται σημαντικό κόστος υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, έχει τους χαμηλότερους συντελεστές του τέλους αυτού.
 2) Την απαλλαγή ενοικίων από ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο Δήμος για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 3) Την απαλλαγή ενοικίων από κυλικεία στα σχολικά συγκροτήματα και από κυλικεία κοιμητηρίων, καθώς και Δημοτικών γηπέδων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σημειώνουμε εδώ ότι οι σχετικές Κ.Υ.Α αναφέρουν μόνο μείωση ενοικίων κατά 40% σε εκμισθωμένα ακίνητα των Δήμων και όχι απαλλαγή ενοικίων, ενώ για τα κυλικεία αναστολή της καταβολής του ενοικίου για το χρονικό αυτό διάστημα και όχι απαλλαγή αυτών, ενώ στην Πάτρα προχωρούν στην πλήρη απαλλαγή όλων αυτών των ενοικίων για το διάστημα αυτό.
 4) Την απαλλαγή από τα εξής τέλη:
 α) των επιχειρήσεων που ανήκουν στον επαγγελματικό συντελεστή 3,40 – 1,80 – 1,20 – 0,9 καθώς και των ξενοδοχείων που ανήκουν στον συντελεστή 4,5 και έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού.
 β) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων), για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και για όσο χρόνο χρειαστεί λόγω των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού
 γ) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%
δ) Από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
ε) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής 5%
 Οι περιπτώσεις γ), δ) και ε) ισχύουν επίσης για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τον Αντιδήμαρχο, συνεχίζονται και για το έτος 2020 οι μειώσεις σε ποσοστό 50% αλλά και απαλλαγές κατά 100% των «ευπαθών ομάδων» από τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς νέα αίτηση τους για το 2020.
 Νέα αίτηση υποβάλλουν μόνο οι άνεργοι και οι δικαιούχοι ΚΕΑ προκειμένου να ενταχθούν στις απαλλαγές όσοι καθίστανται εντός του 2020 άνεργοι και νέοι δικαιούχοι ΚΕΑ.
 Πρόκειται για 12 κατηγορίες δημοτών, όπως άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι ΚΕΑ κ.λπ. που έχουν απαλλαγεί από τέλη από το 2014 μέχρι σήμερα.
 Γνωρίζουμε, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, ότι οι προτάσεις μας αυτές θα φέρουν επιδείνωση των οικονομικών του Δήμου μας σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του και για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όρθιοι στην πορεία, απαιτείται διεκδίκηση από την κυβέρνηση μεγάλης χρηματοδότησης. Θα υποχρεωθούμε σε τροποποίηση του σχεδιασμού μας σε σχέση με δαπάνες που έχουμε προγραμματίσει, διαφυλάσσοντας μισθοδοσία των εργαζομένων μας και λειτουργία των Υπηρεσιών. Με πείσμα, συνέχισε, θα διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιό μας.
 Ωστόσο, τόνισε αυτό που ¨προέχει αυτή την ώρα η προάσπιση και η στήριξη δημοτών μας και των επαγγελματιών στη νέα δυσμενή κατάσταση. Συνεχίζουμε μέσα στο λαϊκό μετερίζι που έχουμε επιλέξει γιατί το σύνθημα μας είναι Πρώτα οι Λαϊκές Ανάγκες και σε αυτή την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Πατραϊκός λαός λόγω τώρα της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, είμαστε δίπλα του και ενάντια σε όσα βιώνει και απειλείται”.
 Παράλληλα όμως, πρόσθεσε ο κ.Πλέσσας, η προστασία της υγείας , του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού μας απαιτεί τη λήψη συνολικής δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.
 Γι αυτό και διεκδικούμε :
• Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.
• Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι, οι όποιοι είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους.
• Να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσων αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επί παντός είδους αναγκαστικών εισπράξεων για άπορους, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.
• Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές.
• Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
• Να απαγορευτούν οι απολύσεις, οι τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας επί το δυσμενέστερο.
• Να μη γίνουν μειώσεις μισθών των εργαζόμενων και συνταξιούχων.
• Να νομοθετηθεί το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας (13ος -14ος μισθός) για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
• Μονιμοποίηση τώρα όλων όσων εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές δομές των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σχολικές καθαρίστριες).
• Προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
• Να προσληφθούν οι σχολικοί τροχονόμοι ως προσωπικό σχολείων.
• Πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ΙΔΟΧ με διάφορες συμβάσεις στον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών στις οποίες εργάζονται.
• Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια.
• Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ να ενταχθούν στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ


μέτρα ανακούφισης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget