Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spridningen av coronaviruset

Lindes skarpa kritik: Skyller på varandra

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde börjar tvivla på den svenska coronastrategin.

– Jag tror inte att vår strategi på sikt kommer att ge det bästa utfallet, säger hon i en intervju med DN.

Samtidigt riktar hon skarp kritik mot Sveriges hantering av smittan på äldreboenden.

Förre statsepidemiologen Annika Linde: ”Man hade inte tänkt igenom om det var genomförbart”.
Annika Linde, tidigare statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ungefär varannan avliden i covid-19 i Sverige bodde på äldreboenden, visade Socialstyrelsens siffror i början av maj.

Annike Linde, Sveriges statsepidemiolog mellan 2005-2013 och som tog över efter Johan Giesecke, är särskilt kritisk till Sveriges beredskap kring att skydda de äldre. 

I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att Sverige saknade en strategi för att smittan inte skulle nå omsorgen, och att hålla sig hemma vid sjukdom, noggrann handhygien och besöksförbud inte räckte.

– Den visade sig ju vara fullständig otillräcklig med tanke på alla de riskmoment för spridning som finns med det arbetssätt man måste ha när man vårdar människor. Man underskattade problemet. Det var en klar felbedömning.

Hon tycker bland annat att mer provtagning hade varit nödvändig för att minska spridningen och dödstalen. Dessutom saknades helt en beredskap just kring att ”skydda de äldre”, som upprepats under pandemin, anser hon.

– Det avslöjar väldiga samordningsbrister där den ene skyller på den andre. Och, i grunden är det regeringen som tillåtit detta hända, säger hon till DN.

”Kanske inte har varit den allra smartaste”

Annika Linde har nu börjat tvivla på den svenska coronastrategin, även hon betonar att hon inte hade något emot den i början av smittspridningen, och att det är lätt att vara efterklok.

– Jag tror att det börjar luta åt att den svenska modellen kanske inte har varit den i alla avseenden smartaste, säger hon.

Hon pekar på de nordiska grannländerna, som hon menar ”hittills lyckats ganska bra” med att hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt i början.

Hon menar att Sverige nu borde testa och smittspåra mer och ingripa mer kraftfullt i områden där smittspridningen är hög – och att det då ändå går att hålla samhället relativt öppet.

– Jag tror att man borde tänka om nu, man borde tänka mer på att smittan sprider sig från ställe till ställe och att insatser ska göras där smittan finns. Men jag tror inte att en nedstängning kommer att gynna sig nu, det tror jag är för sent. Men jag måste understryka att jag tyckte att Sveriges strategi lät bra från början, så jag kan inte säga: ”Vad var det jag sa?”, säger hon till Expressen. 

– Eftersom det verkar som att den tar fart fläckvis, tror jag, att man bör vidta effektiva åtgärder där den tycker upp. Att testa runt människor som varit smittade. 

Carlson: Välfärdssystemet hade inte beredskap

I en intervju med Aftonbladet kommenterar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, Sveriges höga dödstal. Han vill inte kalla Sveriges strategi för ett misslyckande.

– Man kan alltid fundera på om saker kan göras bättre. Men i grunden tror jag att strategin har legat bra, vi har förlitat oss på det egna ansvaret, att människor förstår, kan och hjälper till, säger han till Aftonbladet.

Han säger att mycket beror på att ansvaret för vård och omsorg har flyttats till kommunerna, och resulterat i att det medicinska arbetet prioriterats ned.

– Att vi har så många som dött i äldrevården, det är där tragedin ligger. Välfärdssystemet hade inte tillräcklig beredskap och är inte tillräckligt starkt byggt, säger han.

Svante Werger om prioritetsgrupperna

Coronatesterna ska skalas upp: "Inga akuta problem med personal".

Felaktig skyddsutrustning såld till kommuner – Socialstyrelsens Taha Alexandersson kommenterar misstaget

Socialstyrelsens Taha Alexandersson kommenterar misstaget.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.