Το άλλο πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας: “Δεν είμαστε ρατσιστές στα Καμένα Βούρλα”

Το άλλο πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας: “Δεν είμαστε ρατσιστές στα Καμένα Βούρλα”

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΜΕΤδραση, αναφέροντας δράσεις ιδιωτών που βοήθησαν τους ανήλικους πρόσφυγες στα Καμένα Βούρλα. "Πόσο κρίμα μια μικρή μερίδα ανθρώπων να μας χαρακτηρίζει όλους ως κοινωνία".

Σε μία πρωτοβουλία με στόχο “να αναδείξει τους αφανείς δεκάδες ανθρώπους που διαφωνούν με τον στιγματισμό της πόλης τους”, η ΜΕΤΑδραση εξέδωσε ανακοίνωση, γνωστοποιώντας δράσεις ιδιωτών που θέλησαν να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους ανήλικους πρόσφυγες, την ώρα όπου μία άλλη μερίδα κατοίκων στα Καμένα Βούρλα διαμαρτύρονταν για τη φιλοξενία των 39 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και ζητούσαν την απομάκρυνσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΜΚΟ:

Στον απόηχο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στα Καμένα Βούρλα με την άφιξη των 39 ασυνόδευτων ανηλίκων για την προσωρινή τους φιλοξενία σε ξενοδοχείο της πόλης, η ΜΕΤΑδραση θέλει να αναδείξει τους αφανείς δεκάδες ανθρώπους που διαφωνούν με τον στιγματισμό της πόλης τους. Να δώσει φωνή σε όλους εκείνους που, αθόρυβα και με απλές και πολύ ανθρώπινες χειρονομίες, έδειξαν τη συμπαράστασή τους στα παιδιά.

Το γραπτό μήνυμα που λάβαμε από κάτοικο της περιοχής που συνόδευε συμβολική δωρεά, μας συγκίνησε όλους και πιστεύουμε ότι εκφράζει το αίσθημα εκατοντάδων άλλων κατοίκων: «Για τα παιδιά στα Καμένα Βούρλα. Πόσο κρίμα μια μικρή μερίδα ανθρώπων να μας χαρακτηρίζει όλους ως κοινωνία. Δεν είμαστε ρατσιστές στα Καμένα Βούρλα. Συγχαρητήρια για το έργο σας».


Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα γεγονότα με τις ακραίες αντιδράσεις και μέχρι και σήμερα, δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα από κατοίκους της περιοχής, αλλά κι από άλλες περιοχές της Ελλάδα, που μας εκφράζουν τη λύπη τους για όσα συνέβησαν στα Καμένα Βούρλα και μας ρωτάνε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν στα παιδιά. Την πρώτη ημέρα μάλιστα, δεχθήκαμε τηλεφώνημα από μία κάτοικο των Καμένων Βούρλων η οποία κλαίγοντας ζητούσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά αυτής της μικρής μερίδας των συμπολιτών της!

Ιδιώτες, με δική τους πρωτοβουλία, επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο και αφού ρώτησαν τι χρειαζόμαστε για τα παιδιά πήγαν και αγόρασαν κρουασάν, παιχνίδια και άλλα πράγματα. Κυρίες της τοπικής κοινωνίας έστειλαν ολόκληρες κούτες με μπισκότα, ενώ μια άλλη κυρία ήρθε με το σκυλί της για να παίξουν τα παιδιά. Ο Εκδόσεις Πατάκη δώρισαν 39 αντίτυπα του δίγλωσσου (ελληνικά-αραβικά) βιβλίου «Το Βατραχέλι». Όταν χρειάστηκε να πάμε δύο παιδιά που είχαν μυοσκελετικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας, όλο το προσωπικό προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει. Τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος βρίσκονται στο πλευρό μας. Τοπικές οργανώσεις προσφέρουν τη βοήθειά τους με εκπαιδευτικό υλικό, ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα.


Και αυτά είναι μόνο κάποια ελάχιστα παραδείγματα της συγκινητικής αντίδρασης του κόσμου”.

Στο τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει με δήλωση της προέδρου της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά, που λέει: “Είναι το άλλο πρόσωπο της πόλης που έχουμε χρέος να αναδείξουμε. Πρέπει να καταπολεμηθεί ο στιγματισμός της πόλης και εύχομαι να τα καταφέρουμε στο ελάχιστο διάστημα που απομένει μέχρι να φύγουν τα παιδιά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα