Έρευνα: Φτηνό στεροειδές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους σοβαρά ασθενείς με COVID-19

Ένα φτηνό και ευρέως διαθέσιμο στεροειδές μπορεί να μειώσει αισθητά τη θνησιμότητα στους σοβαρά ασθενείς από τη νόσο COVID-19.

H υδροκορτιζόνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, θα μπορούσε να σώσει 1 στους 12 ασθενείς και η χρήση του θα συστήνεται στους ασθενείς Εθνικού Συστήματος Υγείας της M. Βρετανίας.

Είναι το δεύτερο φάρμακο μετά τη δεξαμεθαζόνη που μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς με νόσο COVID-19 βαριάς μορφής.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και την Εθνική Ελεγκτική Αρχή βρήκαν ότι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υδροκορτιζόνη για εφτά μέρες είχαν κατά 93% καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης από αυτούς που δεν είχαν υποβληθεί στην ίδια θεραπεία.

Τα οφέλη της υδροκορτιζόνης ανακοινώθηκαν μαζί με την ανάλυση από εφτά δοκιμές που περιλάμβαναν τρεις διαφορετικούς τύπους στεροειδών.

Οι έρευνες απέδειξαν ότι η θεραπεία με ένα στεροειδές μεταξύ των δεξαμεθαζόνη, υδροκορτιζόνη και μεθυλοπρεδνιζολόνη οδηγεί στη μείωση κατά 20% περίπου του κινδύνου θανάτου.

«Τα στεροειδή δεν αποτελούν θεραπεία αλλά συμβάλλουν στην βελτίωση των αποτελεσμάτων. Το να έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους στεροειδών, που δείχνουν ότι βελτιώνουν την ανάρρωση των ασθενών είναι σπουδαίο και βοηθά στην άμβλυνση του προβλήματος της διάθεσης φαρμάκων», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας για την υδροκορτιζόνη, Καθηγητής Άντονι Γκόρντον.

Τα στεροειδή δεν λειτουργούν σε ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνουν την φλεγμονή των πνευμόνων σε βαριά ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι χρειάζονται οξυγόνο λόγω αναπνευστικών δυσκολιών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Πηγή: news.sky.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος