Ο κορονοϊός «χτυπά» την οικονομία διεθνώς και «γονατίζει» την Κίνα

Βουτιά σημείωσαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τη δραστική νομισματική χαλάρωση να μην καθησυχάζει τους επενδυτές για την αυξανόμενη ζημιά στην οικονομία. Πτώση 8% σημείωσε και ο δείκτης S&P 500 στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, προκαλώντας την αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης για 15 λεπτά στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street για 3η φορά σε έξι ημέρες.

Στις 15:45 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε πτώση 11,85% στις 20.436,98 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 9,76% στις 2.446,37 μονάδες και ο Nasdaq Composite πτώση κατά 11,71%, στις 6.952,60 μονάδες.

Η Κομισιόν δρομολογεί μέτρα-αντίδοτα στον κορονοϊό, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας που δέχεται ισχυρό πλήγμα και ταυτόχρονα αποφάσισε τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.Στο σημερινό Eurogroup ίσως εξειδικευτεί η πρώτη φάση των μέτρων και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αποφάσεις.

Η μείωση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν από την  αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed)  σε μια ακόμα έκτακτη κίνηση, δεν έχει δώσει ακόμη αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. Κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν με τα δικά τους μέτρα, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Οι κλάδοι της  ενέργειας  και των αερομεταφορών  είναι αυτοί που δοκιμάζονται άμεσα σύμφωνα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων στον κόσμο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε να υπάρξει “ευρωπαϊκός συντονισμός” εκτός από τους τομείς της υγείας και  σε αυτούς της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προειδοποιώντας πως τα κρούσματα της Covid-19 “δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί” στη χώρα του.

Περισσότερο αισιόδοξος  εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι το κόστος του πακέτου κινήτρων για την αμερικανική οικονομία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού είναι πιθανό “να είναι σημαντικό, αλλά όχι τεράστιο.”

Ο Μνούτσιν δήλωσε στην εκπομπή “Fox News Sunday” ότι ο ίδιος αναμένει πως θα έχει μία καλύτερη ιδέα για το οικονομικό κόστος των μέτρων μέσα στην εβδομάδα.Τόνισε πως η λήψη μέτρων εξομάλυνσης της οικονομίας ήταν αναγκαία και ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στην παροχή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις που χρειάζονται οικονομική Η Κίνα αποκάλυψε σήμερα μια σειρά δυσοίωνων οικονομικών δεικτών για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού: η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια· οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ κατέγραφε αύξηση 6,9% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις λιανικής, αντανάκλαση της κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 20,5% τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, κατά την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

«Η επιδημία του νέου κορονοϊού έπληξε την οικονομική δραστηριότητα τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς», διαπίστωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, «όμως, γενικά, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες είναι διαχειρίσιμες».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν πολύ πιο καταστροφικός από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Προέβλεπαν συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά μόλις 3% και μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 4%.

Η δημοσιοποίηση των δεικτών αυτών καταγράφεται τη στιγμή που η Κίνα συνεχίζει τη μάχη εναντίον της πανδημίας, που παρέλυσε την οικονομία της το τελευταίο διάστημα λόγω των μέτρων που επέβαλε το Πεκίνο για να φρενάρει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να διευκολύνουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις, ώστε να υποστηριχθεί η λεγόμενη πραγματική οικονομία. Έτσι, μείωσε τον λόγο των διαθεσίμων που είναι υποχρεωμένες να κρατούν οι τράπεζες κατά μισή μονάδα, στο 1%. Αυτό αναμένεται να αποδεσμεύσει 550 δισεκ. γιούαν (70,6 δισεκ. ευρώ) που μπορούν θεωρητικά να διατεθούν σε δανειακές χορηγήσεις.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα είναι η πρώτη από το 1990.

Οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό εξάλλου μειώθηκαν κατά 24,5% σε ετήσια βάση, ενώ αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπαν ότι θα μειώνονταν κατά 2,8%. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 17,2% σε ετήσια βάση.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κινεζική οικονομία θα χρειαστεί μήνες για να συνέλθει. Εξάλλου, η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο προκαλεί φόβους για παγκόσμια ύφεση, άρα υποχώρηση της ζήτησης για αγαθά παραγόμενα στην Κίνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν το μισό, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 6% που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερς. Το 2020 συνολικά, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,4% του ΑΕΠ, ρυθμό που εάν επαληθευτεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα είναι επίσης ο χαμηλότερος από το 1990.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος