Απαντήσεις για το καθεστώς της τηλεργασίας που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Η τηλεκπαίδευση, σύγχρονη ή ασύγχρονη, αποτελεί ένα πρόσθετο όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών για να ωφεληθούν οι μαθητές και να μην υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία της μάθησης λόγω της πανδημίας. Ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Διονύσιος Ρίζος, εξηγεί το καθεστώς της τηλεργασίας που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

1. Τι προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς και την τηλεκπαίδευση; 

Έχουν ήδη εκδοθεί οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων. Συγκεκριμένα, όταν υφίσταται ειδικός λόγος ώστε να μη είναι εφικτή η φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού στην αίθουσα διδασκαλίας, τότε θα παρέχονται όλα τα μέσα ώστε να γίνεται το μάθημα εξ αποστάσεως με τεχνικά μέσα παρακολούθησης. Για τους εκπαιδευτικούς άλλωστε η αρμοδιότητα τόσο για την δημόσια όσο και για την ιδιωτική εκπαίδευση ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Όλες επομένως οι λεπτομέρειες που ρυθμίζουν το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης εκπορεύονται από εκεί και όχι από γενικούς ή ειδικούς κανόνες του εργατικού δικαίου.

2. Τι προβλέπεται για την τηλεργασία των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις που οι μαθητές δεν κάνουν χρήση αυτού του καθεστώτος, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για τηλεργασία;

Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις. Την περίπτωση όπου η τηλεκπαίδευση επιβάλλεται από ειδικό λόγο μη φυσικής παρουσίας εκπαιδευτικού στην αίθουσα διδασκαλίας και την περίπτωση όπου δεν γίνεται χρήση από τους μαθητές. Στην πρώτη περίπτωση, η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική, και από τον εργοδότη ή από το Δημόσιο παρέχονται όλα τα μέσα ώστε να γίνεται το μάθημα εξ αποστάσεως. Στη δεύτερη περίπτωση, προφανώς η διαδικασία επιστρέφει στη δια ζώσης παράδοση με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.

3. Σε ποιες περιπτώσεις ο εκπαιδευτικός δύναται να αρνηθεί να μπει στην αίθουσα;

Οι εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου δεδομένου ότι αυτές είναι δεσμευτικές. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου μη τήρηση σχετικών κατευθυντηρίων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πάλι η μη τήρηση κατευθυντήριων οδηγιών της εργοδοτικής πλευράς συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος