Σύμπραξη συλλογικής και τεχνητής νοημοσύνης για ένα πιο αισιόδοξο ψηφιακό μέλλον

Μπορεί η συνεργασία της συλλογικής (CI) και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να μας οδηγήσει σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό δημοκρατικό και αισιόδοξο ψηφιακό μέλλον; Αυτό το ερώτημα βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου Minds & Tech που πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη την περασμένη εβδομάδα. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η πόλη της Τουλούζης σε συνεργασία με το Κέντρο Συλλογικής Νοημοσύνης του MIT (MIT CCI), συμμετείχε μια κοινότητα διεθνών εμπειρογνωμόνων η οποία παρουσίασε τρόπους για την ενσωμάτωση της ανθρώπινης γνώσης στις νέες τεχνολογίες.

Γιατί η ποικιλομορφία σε επίπεδο φύλλου και εθνικότητας στην τεχνολογία είναι απαραίτητη

Με τις νέες τεχνολογίες να γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας όλο και περισσότερο, η επιδίωξη της ποικιλομορφίας σε επίπεδο φύλλου και εθνικότητας είναι παραπάνω από απαραίτητη. Όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατο άρθρο του Forbes, «Οι άνθρωποι που δημιουργούν αυτή την τεχνολογία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας της και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη για να έχει μόνο μια δημογραφική ομάδα και η έλλειψη διαφορετικών ιδεών και εκπροσώπησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω φυλετικές και ταξικές ανισότητες».

Σύμπραξη συλλογικής και τεχνητής νοημοσύνης για ένα πιο αισιόδοξο ψηφιακό μέλλον

Η Nancy Nemes, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος του Ms. AI (ευρωπαϊκή πλατφόρμα που προωθεί τις γυναίκες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης), με πολύχρονη προϋπηρεσία στη Microsoft και τη Google, πιστεύει πως το AI δεν είναι μόνο για τους επιστήμονες και ότι “όλοι θα πρέπει να παραμένουμε ενήμεροι για τις εξελίξεις και να αγωνιζόμαστε για την προώθηση της ποικιλομορφίας και της ένταξης στον τομέα αυτό”.

Δεδομένου ότι 600 εκατομμύρια έφηβες θα εισέλθουν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό την επόμενη δεκαετία, η Nemes πιστεύει πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί ένα θετικό περιβάλλον στην Ευρώπη για τις γυναίκες που επιθυμούν να εργαστούν σε αυτόν τον χώρο. «Πολλά κορίτσια στο σχολείο ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά). Ωστόσο, στην πορεία πολλά από αυτά αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πληροφόρησης όσον αφορά στην αγορά εργασίας καθώς και στην έλλειψη προτύπων άλλων γυναικών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύω πως αυτή η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει νωρίς στο σχολείο. Για παράδειγμα, τα hackathons πάνε πολύ καλά, αλλά δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένα. Πρέπει να αλλάξουμε εντελώς το εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να έχουμε πραγματική ποικιλομορφία. Αυτή τη στιγμή μόνο το 17% των γυναικών εργάζεται στον χώρο της τεχνολογίας και λιγότερο από το 1% στο AI. Σήμερα πάντως υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, περισσότερη κάλυψη στα μαζικά μέσα ενημέρωσης, περισσότερα δίκτυα γυναικών, μέντορες και υποστηρικτές».

Σύμπραξη συλλογικής και τεχνητής νοημοσύνης για ένα πιο αισιόδοξο ψηφιακό μέλλον

Δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν με την τεχνητή νοημοσύνη

Ο φιλόσοφος κι ερευνητής στο Leverhulme Centre for the Future of Intelligence του Πανεπιστημίου του του Κέιμπριτζ, Dr. Henry Shelvin, πιστεύει πως “ενώ γινόμαστε πολύ καλοί στο σχεδιασμό εξειδικευμένων εργαλείων σε ορισμένους τομείς, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε κάτι που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη γενική νοημοσύνη: δηλαδή μια ισχυρή, ευέλικτη, αυτόνομη ικανότητα που έχουν πολλά είδη, όπως οι μέλισσες, τα ψάρια και οι αρουραίοι. Αυτά τα πλάσματα είναι πολύ καλά στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος απαιτήσεων και καταφέρνουν να επιβιώνουν σε σύνθετα και ταχέως μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα με τρόπους που δεν ξέρουμε πώς να αναπαράγουν σε νέα, τεχνητά συστήματα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τέτοια συστήματα μέσα στην επόμενη δεκαετία; Μπορούμε να αλλάξουμε τις υφιστάμενες αρχιτεκτονικές και κατά πόσο πρέπει να επιστρέψουμε στα βασικά και να βρούμε νέους καινοτόμους τρόπους για την κατασκευή νέων τεχνητών συστημάτων; ”

Σύμπραξη συλλογικής και τεχνητής νοημοσύνης για ένα πιο αισιόδοξο ψηφιακό μέλλον

Για τον Δρ. Σέβλιν, το ΑΙ δημιουργεί νέες υποσχέσεις αλλά και νέους κινδύνους. «Πολλοί άνθρωποι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός τεχνητού συστήματος με τις ίδιες δυνατότητες υποκειμενικής εμπειρίας και συνείδησης που έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Υπάρχουν επίσης κι εκείνοι που ανησυχούν ότι θα δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα κατά λάθος. Αυτό που με ανησυχεί εμένα είναι η ευκολία να χρησιμοποιήσει κανείς τεχνητά συστήματα για να ασκήσει λογοκρισία η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή. Για παράδειγμα, πολλά διαδικτυακά φόρουμ χρησιμοποιούν ήδη αυτοματοποιημένα συστήματα λογοκρισίας και αυτό μπορεί να συμβεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς στρατό για να το κάνει αυτό. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος της εξάπλωσης του αυταρχισμού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος