“Les Misérables”: Η επίσημη πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Έχοντας αποσπάσει ήδη το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, η ταινία “Les Misérables” (Οι Άθλιοι) του Γάλλου σκηνοθέτη Λαντζ Λι, αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λι, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στους γαλλικούς κινηματογράφους και εστιάζει στο επίκαιρο θέμα της αστυνομικής βίας σε μερικά από τα πιο υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας, τα οποία βουλιάζουν από τη φτώχεια, την ανεργία και την αδικία.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης που έχει καταγωγή από το Μάλι, εμπνέεται από τις ταραχές του 2005 στο Παρίσι και μεταφέρει το κλασικό έργο του Βίκτορ Ουγκό στο Μονφερμέιγ όπου γεννήθηκε και ζει, μια περιοχή που είχε εμπνεύσει την ατμόσφαιρα στο επικό μυθιστόρημα του Βίκτορ Ουγκό. Ο Λι δεν ήθελε να κάνει μια ταινία που απλά παρουσιάζει τις συγκρούσεις ανάμεσα στα γκέτο και την αστυνομία, αλλά που διερευνά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις των χαμηλά αμειβόμενων αστυνομικών.

“Les Misérables”: Η επίσημη πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Η υποψηφιότητα της ταινίας στα Όσκαρ αποτελεί ιστορική στιγμή καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας μαύρος σκηνοθέτης εκπροσωπεί τη Γαλλία σε αυτά τα βραβεία. Ο ίδιος ο Λι δήλωσε ότι ελπίζει ότι η υποψηφιότητα θα εμπνεύσει τους νέους στη Γαλλία να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Ο 39χρονος Λι, ο οποίος είναι αυτοδίδακτος χαρακτηρίζει την ταινία του πολιτική καθώς είναι μια παγκόσμια προειδοποιητική κραυγή για τη φτώχεια και τον ρατσισμό, που θα πρέπει να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Η ταινία, ενίοτε κωμικοτραγική, αφηγείται την ιστορία ενός αστυνομικού που κάνει περιπολία σε ένα γκέτο όταν ένας νεαρός έφηβος συλλαμβάνεται βίαια. Η υποψηφιότητα της ταινίας έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αστυνομική βία στη ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε την Τρίτη, νέα μέτρα για τη βελτίωση της αστυνομικής δεοντολογίας και των ελέγχων.

Ο Τουφίκ Αγιαντί ένας από τους παραγωγούς της ταινίας δήλωσε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Λι ο οποίος προέρχεται από τα γκέτο, μπόρεσε να κάνει μια ταινία μεγάλου μήκους, γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ταινίες αν δεν έχεις γνωριμίες στον χώρο. Ήταν δύσκολο να βρούμε χρηματοδότηση κι αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Για εμάς, η υποψηφιότητα σημαίνει ότι μπορούμε ακόμη να πιστέψουμε στα όνειρα, το όνειρο ενός παιδιού από το γκέτο που φτάνει μέχρι τα Όσκαρ είναι κάτι το μαγικό στη σημερινή μας κοινωνία. Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ένας μαύρος σκηνοθέτης εκπροσωπεί τη Γαλλία στα Όσκαρ αποδεικνύει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν».

Ο Κριστόφ Μπαράλ ένας άλλος παραγωγός της ταινίας δήλωσε ότι «η ταινία δεν μιλά μόνο για την αστυνομική βία, αλλά και για τη δυστυχία. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένες γειτονιές στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι αλλάζουν αλλά η δυστυχία παραμένει η ίδια».

Η ταινία διεκδικεί το Όσκαρ μαζί με το “Parasite” του Νοτιοκορεάτη Bong Joon-ho, τον “Πόνο και δόξα” του Πέδρο Αλμοδοβάρ, το “Corpus Christi” του Πολωνού Γιαν Κομάσα και το “Honeyland” της Ταμάρα Κοτέβσκα και του Λιούμπο Στεφάνοβ.

ΠΗΓΗ: TheGuardian, France24

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος