Τουρκία και Ιταλία ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα που επικρατεί με φόντο την κρίση στη Λιβύη. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου από την Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησαν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του την Κυριακή στις 19 Ιανουαρίου στη διεθνή διάσκεψη που ανακοινώθηκε από το Βερολίνο με αντικείμενο το πολιτικό μέλλον της Λιβύης, όπου θα συζητήσει τις εξελίξεις μαζί με τον Κόντε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τζουζέπε Κόντε διευκρίνισε πως και οι Λίβυοι θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη.

Στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας αυτής της συνόδου στο Βερολίνο δεν είχαν εμπλακεί καθόλου οι Λίβυοι, γεγονός που είχε επικριθεί από την Ιταλία και τη Ρωσία.

«Οι Λίβυοι θα εκπροσωπηθούν στο Βερολίνο επειδή είναι αδύνατον να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης χωρίς μια συνολική προσέγγιση», είπε ο Κόντε.

Ο Κόντε χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξαν η Ρωσία και η Τουρκία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

“Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Συζητήσαμε την επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί η χερσαία κλιμάκωση για να εξασφαλιστεί μια διαρκής εκεχειρία”, είπε ο Κόντε τονίζοντας τη σημασία μιας συλλογικής προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας με στόχο τη διασφάλιση της ενότητας, της σταθερότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών θα βοηθήσουν στην επιβολή της εκεχειρίας.

“Νομίζω ότι θα είναι μια σωστή κίνηση αν ο ΟΗΕ έχει ανατεθεί ως παρατηρητής για να διατηρήσει σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία”.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις από το «μέτωπο» της ρωσικής πρωτεύουσας είπε ότι οι «συνομιλίες συνεχίζονται προς τη θετική κατεύθυνση».

Οι Ερντογάν και Κόντε είχαν συνομιλίες την ώρα που οι αντιμαχόμενοι ηγέτες της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ Σαράτζ και ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, βρίσκονται στη Μόσχα για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και με απώτερο στόχο την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Σαράτζ και Χαφτάρ απορρίπτουν τις απευθείας συνομιλίες

Ωστόσο οι δύο πλευρές με εκατέρωθεν δηλώσεις κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συναντηθούν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS, ο Σαράτζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Χάφταρ. «Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας» , φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι στο Al Arabiya.

Λίγο αργότερα και οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δήλωσαν πως δεν προτίθενται να συναντηθούν στη Μόσχα με τον Σάρατζ. «Εκτιμούμε τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas. Ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

Ιταλικές επαφές σε Αίγυπτο και Τυνησία-Ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας

Ο Κόντε αύριο μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου θα συζητήσει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στην Λιβύη.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε σήμερα στην Τυνησία με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγιεντ, με τον οποίο συζήτησε το ίδιο θέμα.

«Θεωρούμε σημαντικό να πάρουν μέρος η Τυνησία και οι γειτονικές της χώρες στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική και μόνιμη λύση χωρίς την συμμετοχή των γειτονικών χωρών της Λιβύης, όπως είναι επίσης η Αλγερία και το Μαρόκο. Πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί υπέρ μιας νέας προσέγγισης, η οποία να φέρει όλους στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο Ντι Μάιο.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγεται “μέσω πληρεξουσίων”. Πρέπει να σταματήσουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση. Πρέπει να σταματήσει επίσης η πώληση όπλων και να υπερισχύσει η διπλωματική οδός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Παράλληλα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο Ντι Μάιο είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία τονίσθηκε η βούληση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και την ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη.

Από πλευράς της, η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη εκεχειρίας και κάλεσε τον ΟΗΕ να πρωτοστατήσει στην εθνική συμφιλίωση του λιβυκού λαού.

Λιβύη: Επαναλήφθηκαν οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Μιτίγκα

Επαναλήφθηκαν σήμερα οι πτήσεις από το μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας που είχε κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες, 24 ώρες και πλέον αφότου τέθηκε σε ισχύ μια κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη.

Οι Libyan Airlines επανέλαβαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, με την επιστροφή σήμερα των πτήσεων από την Τρίπολη και την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Γκενέουα, εκπρόσωπος της δημόσιας λιβυκής αεροπορικής εταιρίας.

Οι εταιρίες Libyan Wings, Afriqiyah, Rahila και Buraq ανακοίνωσαν επίσης την επανάληψη των πτήσεών τους από και προς τη Μιτίγκα.

Το αεροδρόμιο αυτό αποτέλεσε πολλές φορές στόχο αεροπορικών επιδρομών και πυρών ρουκετών από την έναρξη, στις 4 Απριλίου, της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάληψη της Τρίπολης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε την επανάληψη της αεροπορικής κυκλοφορίας στη Μιτίγκα, που είχε κλείσει τρεις και πλέον μήνες νωρίτερα λόγω επανειλημμένων επιθέσεων που αποδίδονται στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν οδηγώντας, για άλλη μια φορά, στην αναστολή των πτήσεων, που μεταφέρθηκαν στη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικότερα.

Κατάπαυση του πυρός με πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ χθες, Κυριακή, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών στα περίχωρα της Τρίπολης, προκαλώντας φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης.

Από τότε επικρατεί σχετική ηρεμία στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, αν και τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις τις εκεχειρίας.

Η Μιτίγκα ήταν αρχικά στρατιωτική βάση προτού ανοίξει στην πολιτική αεροπορία σε αντικατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, που υπέστη σοβαρές ζημιές το 2014 στη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος