Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ- Αναζήτηση πολιτικής λύσης για τη Λιβύη (video)

Την ανάγκη να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, τα οποία το μόνο που υπηρετούν είναι την ένταση στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Η Ευρώπη αναζητά τρόπους αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, απορρίπτει την πρόταση Τουρκίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πραγματοποιείται με ευοίωνες εξελίξεις από την πλευρά του Ιράν, που έκανε λόγο για επιθυμία αποκλιμάκωσης, αλλά με ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της Λιβύης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τα αντίπαλα μέτωπα της Λιβύης να επιδιώξουν πολιτική λύση, τρεις ημέρες μετά την κατάκτηση της Σύρτης από τις δυνάμεις του Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Στο μεταξύ υπάρχουν πληροφορίες για τρεις Τούρκους στρατιώτες νεκρούς, μεταξύ της δύναμης των 35 αντρών που έχει στείλει ως εμπροσθοφυλακή η Τουρκία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα εμπλακούν σε μάχες.

Η Τουρκία δεν παύει να προειδοποιεί για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη κατά του Χάφταρ, ωστόσο δείχνει να στηρίζει τη Μόσχα αναφορικά με την πρόταση για εκεχειρία από τις 12 Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα αναμένονται εξάλλου στη Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, ενώ την ίδια μέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Νέα “πυρά” από την Αίγυπτο κατά της Τουρκίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη με ειρηνικά μέσα».

Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στην Τουρκία ό Αιγύπτιος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας, ότι «είναι αναγκαίο να τεθεί τέλος στο μέγεθος της παράνομης ξένης επέμβασης στις λιβυκές υποθέσεις, που υπονομεύει τις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθερότητα».

Εξάλλου η Ρωσία, που επίσης τον στηρίζει, έχει διαψεύσει ότι έχει στείλει μισθοφόρους να στηρίξουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ που διοικεί τον Ελεύθερο Λιβυκό Στρατό (ΛΕΣ), ο οποίος πρόσφατα άλλαξε το όνομά του σε «Αραβικές Λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις».

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον στρατάρχη Χάφταρ στη Ρώμη. Ο Κόντε προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και «κάλεσε να εγκαταλειφθεί η στρατιωτική επιλογή», ανέφεραν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Χάφταρ απειλεί ότι η πρόέλαση του σύντομα θα τον οδηγήσει στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) με επικεφαλής τον Φαγέζ Σάρατζ, για τον οποίο τις τελευταίες ώρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιμένουν ότι είναι τουρκικής καταγωγής.

Στα “σκαριά” και μνημόνιο για τουρκικές εργολαβίες 

Η Τουρκία ανακοίνωσε παράλληλα ότι το εμπόριο μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραμένει σε άνοδο, με τις τουρκικές εξαγωγές να φθάνουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και με τις εισαγωγές στα 350 εκατομμύρια, ενώ προαναγγέλλει μέχρι τον Φεβρουάριο Μνημόνιο Κατανοήσης επιδιώκοντας να επαναληφθούν οι τουρκικές εργολαβίες που αντιστοιχούν σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και διεκδικώντας αποζημιώσεις για το διάστημα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011.

Αλγερία και Τυνησία εργάζονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης

Μετά την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατιώτες στη Λιβύη, η διπλωματία της Αλγερίας εντείνει τις διαβουλεύσεις καθώς έχει σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με τη Λιβύη, ενώ και η Τυνησία συνορεύει σε μήκος 450 χιλιομέτρων.

Οι τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2015-16 στην Τυνησία είχαν σχεδιαστεί στη Λιβύη και από τη χώρα αυτή ήταν που προσπάθησε το Ισλαμικό Κράτος να εδραιωθεί στο τυνησιακό έδαφος, στην Μπεν Γκερντάν το 2016.

Η πρόσφατη απροσδόκητη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνησία προκάλεσε ερωτήματα.

«Η Τυνησία θα χρησιμεύσει ως βάση για τον συνασπισμό εναντίον του Χάφταρ ή ως μεσολαβητής για την κρίση;», διερωτήθηκε η γαλλόφωνη εφημερίδα της χώρας La Presse.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρία Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος