Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας για το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης

Με αφορμή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας και λόγω του ζητήματος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, εξέδωσε ανακοίνωση-θέση, γύρω απ’ το … καυτό αυτό θέμα και γύρω απ’ το μεταλιγνιτικό μέλλον της περιοχής.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το βεβιασμένο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, σε αντίθεση με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που ισχύει ακόμη και σήμερα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία τόσο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεγαλόπολης.

Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας ύστερα από διάλογο που έκανε με εργαζόμενους της ΔΕΗ και εμπλεκόμενους μαζικούς φορείς προτείνει τους παρακάτω λόγους για τους οποίους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ:

1. Με βάση τον ισχύοντα Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, να ισχύσουν τα προβλεπόμενα για τη λειτουργία της 3ης μονάδας έως το 2025 και της 4ης μονάδας έως το 2035.

2. Οι δύο ανωτέρω μονάδες 3η και 4η πληρούν τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους, για τη λειτουργία τους, αφού και οι δύο πρόσφατα απέκτησαν άδειες εκπλήρωσης των περιβαλλοντικών όρων που συνάδουν με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

3. Οι μονάδες αυτές έχουν αποστολή:

Α) Την αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων όπως είναι ο λιγνίτης που υπάρχουν τα σχετικά αποθέματα μέχρι τα έτη λειτουργίας τους που προβλέπει ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός.

Β) Την απόσβεση των επενδύσεων που ήδη έγιναν και ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να πληρούν τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας τους.

Γ) Την αξιοποίηση των ανταλλακτικών αποθεμάτων που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες και ανέρχονται στο ύψος των 52 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

4. Οι μονάδες αυτές με τις κατάλληλες παρεμβάσεις της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργούν με θετικό οικονομικό πρόσημο για την επιχείρηση και επομένως για την Εθνική Οικονομία.

5. Η λειτουργία τους διασφαλίζει 1500 περίπου θέσεις εργασίας που είναι καταλυτικός παράγοντας για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

6. Η λειτουργία τους στηρίζει το δίκτυο τηλεθέρμανσης του πληθυσμού της Μεγαλόπολης, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση τίθεται υπό αμφισβήτηση η λειτουργία του, αφού η στήριξή του από την 5η μονάδα φυσικού αερίου απαιτεί νέες μελέτες και υπερβολική οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών που θερμαίνονται μέχρι σήμερα.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η Μεγαλόπολη η οποία προσέφερε και προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην εθνική οικονομία με την εκμετάλλευση του εθνικού ορυκτού πλούτου και στην ηλεκτροδότηση της χώρας, πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί στον Μεταλιγνιτικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, για την διαρκή ανάπτυξη της περιοχής και τη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Προς τούτο πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με τους σχετικούς οικονομικούς πόρους που διαθέτει, ώστε να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα και να τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίησης της, στο διάστημα που θα παραταθεί η λειτουργία των μονάδων και έτσι θα έχουμε ομαλή μετάβαση στην Μεταλιγνιτική Εποχή.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Καλούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μεγαλόπολης, τους όμορους Δήμους, τα Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειας, τα εμπλεκόμενα εργατικά σωματεία, τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας και όλους τους κοινωνικούς φορείς, να συστρατευθούν σε μία κατεύθυνση πίεσης προς την Κυβέρνηση, ώστε να ανακληθούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και να σχεδιαστεί εκ νέου μια δίκαιη και αναπτυξιακή μετάβαση στην Μεταλιγνιτική Εποχή, όπως αξίζει και το δικαιούται η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης”.

δελτίο Τύπου
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος