Τζ. Γκιουγκή: «Μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας»

Τζ. Γκιουγκή: «Μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας»
Μια ομιλία από καρδιάς για ένα αντικείμενο πολύ αγαπημένο, καθώς αγωνίζεται γι’ αυτό χρόνια, την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία-ΚΥΓΕΩ- απηύθυνε η επικεφαλής του Αγκροοικόπολις στην Ελλάδα, της Διατροφικής Κυριαρχίας και της Πρόσβασης στη Γη, Τζένη Γκιουγκή, στην Κομοτηνή.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Αγκροοικόπολις από κοινού με τους Σπορίτες Ροδόπης, στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης και με χορηγό προβολής την ΕΡΤ Κομοτηνής.

Τζ. Γκιουγκή: «Μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας»
Η μεγάλη Μελιτζάνα της Κύθνου, χωρίς φάρμακα, με αγάπη

Η κ. Γκιουγκή ξεκινώντας την ομιλία της στάθηκε στην Κλιματική αλλαγή την οποία και αποκάλεσε, κλιματική κρίση, προσθέτοντας πως είναι μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας και θα φτάσουμε σε σημείο-αν δεν γίνει κάτι- να μην μπορούμε να παράγουμε την τροφή μας…Εδώ ανέφερε και ένα εφιαλτικό σενάριο…Ίσως να …παράγεται σε κλειστά εργαστήρια η παραγωγή τροφής…πράγμα που συμβαίνει σε άλλες χώρες του πλανήτη…
«Αυτό θέλουμε;», ρώτησε το κοινό που την άκουγε η κ. Γκιουγκή.
Επι πλέον πρόσθεσε πως, ο τρόπος παραγωγής της τροφής, οι μονοκαλλιέργειες, η εμπορευματοποίηση της τροφής από ανθρώπινο δικαίωμα, με φόντο την κερδοσκοπία των πολυεθνικών…-τις κρίσεις όμως τις πληρώνουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, πάντα-, δεν ωφελεί ούτε το περιβάλλον, ούτε την τροφή μας, ούτε την υγεία μας, ούτε την οικονομία μας!
«Θα πρέπει να κάνουμε κάτι; ΝΑΙ. Προφανώς δεν χρειάζεται πανικός! Χρειάζεται συνειδητοποίηση της Δύναμης που έχουμε –και που αγνοούμε- ως παραγωγοί και καταναλωτές. Αν αποφασίσουμε να συνεργασθούμε με στόχο την βιωσιμότητα και των δύο πλευρών και με βάση την αλληλεγγύη, τότε δημιουργούμε καλλιέργειες ανθρώπινης κλίμακας. Συγκροτούμε μια σύμπραξη ΚΥΓΕΩ, μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Ορίζουμε το πλαίσιο της σχέσης συνεργασίας, βάζουμε Αλληλεγγύη και … έχουμε προϊόντα εποχικά, φρούτα και λαχανικά, χωρίς χημικά, ασφαλή και ποιοτικά σε προσιτή τιμή, καθώς θα λείπουν οι μεσάζοντες που συμπεριφέρονται ληστρικά σε παραγωγό και καταναλωτή.
Όπως υπογράμμισε η κ. Γκιουγκή με στοιχεία του 2015, 2.000 πολίτες στην Ελλάδα, σιτίζονται από εγχειρήματα ΚΥΓΕΩ και …2 εκ πολίτες στην Ευρώπη, σιτίζονται από τα εγχειρήματα αυτά, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη…
Για ποιο λόγο στην Ελλάδα εμφανιζόμαστε διστακτικοί σε τέτοιου είδους εγχειρήματα;

Προφανώς, μας λείπει η εμπιστοσύνη και μας αρέσει να έχουμε άγνοια σε βασικά πράγματα, προς εκμετάλλευση αυτής της άγνοιας από πολλούς που κερδοσκοπούν και τους βολεύει αυτή η άγνοια των πολιτών…
«Αλήθεια ξέρετε τον βενζινοπώλη που εφοδιάζετε το αυτοκίνητό σας. Εξυπακούεται πως δεν θα βάλετε νοθευμένη βενζίνη στο αυτοκίνητό σας. Τον άνθρωπο που παράγει την τροφή που αγοράζετε από τα σούπερ μάρκετ, τον γνωρίζετε; Όχι φυσικά! Γιατί δεν θέλετε να γνωρίζετε τον άνθρωπο που παράγει και πως την παράγει με ποιο τρόπο, την τροφή που αγοράζετε και την οποία την χρησιμοποιείτε ως καύσιμο στον οργανισμό σας; Στα παιδιά σας; Το να έχω επαφή με τον άνθρωπο που παράγει την τροφή μου, είναι επαναστατικό και δίνει ελευθερία…
Ίσως ένας από τους παράγοντες που κάνουν τους καταναλωτές διστακτικούς για ΚΥΓΕΩ, είναι το γεγονός πως θα πρέπει αρχικά να προκαταβάλλουν ένα ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την εξασφάλιση των απαραιτήτων της καλλιέργειας. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με μια απλή δοσοληψία όπως γίνεται τώρα στα σούπερ μάρκετ. Σημαίνει πως κατανοώ πως ο παραγωγός που θα παράξει την τροφή μου, με το πλαίσιο που θα κανονίσουμε- λόγου χάρη, χωρίς χημικά,-ή με κάποια χημικά- ντόπιες ποικιλίες, τρόπο παράδοσης παραλαβής, δεν έχει άλλον χρηματοδότη, ούτε τράπεζα Αγροτική, παρά μόνο εμένα. Είναι προσωπική σχέση, όποτε θέλω θα μπορώ να επισκέπτομαι το αγρόκτημα και πολλές φορές γίνονται και γλέντια και αγροτικές εργασίες από τα μέλη της ΚΥΓΕΩ στις καλλιέργειες. Μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις.
«Εσείς όσοι είστε εδώ μπορείτε να αποτελέσετε μια μαγιά για ένα εγχείρημα ΚΥΓΕΩ, για το οποίο δεν χρειάζεται να πάτε σε κανένα πανεπιστήμιο για να το στήσετε, ούτε αγορά μη επανδρωμένων σκαφών-drone- να πάρετε, που όλα αυτά που έρχονται οσονούπω, προετοιμάζονται για νέα υπερχρέωση των Αγροτών, οι οποίοι ας γνωρίζουν πως έρχεται και δραστική μείωση όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων, καθώς τα χρήματα θα πάνε για Ευρωπαϊκό Στρατό, Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Κλιματική Αλλαγή λίγο…», επισήμανε η κ. Γκιουγκή.

Τι θα κάνουν οι Αγρότες με τις μονοκαλλιέργειες;
Ας παράξουμε λοιπόν σε αυτή την ευλογημένη χώρα που παράγει τα πάντα και πολλά περισσότερα, με ασφάλεια την τροφή μας για το καλό του περιβάλλοντος και της Υγείας μας!

Τζ. Γκιουγκή: «Μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας»
Σε πρώτο πλάνο η τεράστιο μελιτζάνα της Κύθνου

Πλεονεκτήματα ΚΥΓΕΩ για Παραγωγούς και Καταναλωτές

Πλεονεκτήματα Καταναλωτών:

-Ξέρω τι τρώω. Από ποιον και με ποιο τρόπο παράχθηκε

-Οποιαδήποτε στιγμή μπορώ να επισκεφθώ τον Αγρότη που θα με προμηθεύει με τα προϊόντα που συμφωνήσαμε

-Έχω καλύτερες τιμές, καθώς λείπουν οι μεσάζοντες που αυξάνουν τις τιμές στο ράφι

-Η τροφή μου είναι το φάρμακό μου και όχι το… φαρμάκι μου(χωρίς χημικά και αλλεργιογόνα, φροντίζω κτίζω μια καλή υγεία στον οργανισμό μου)

-Μείωση χημικών, ορμονών, λιπασμάτων στη Γη, η οποία έχει ΚΟΡΕΣΘΕΙ

Μείωση πλαστικών στις συσκευασίες που πρέπει να έχει ο παραγωγός, προκειμένου να πουλήσει το προϊόν του. Ανάσα για το περιβάλλον που είναι «σκασμένο» στα πλαστικά

-Γνωρίζουν τα παιδιά τον κύκλο παραγωγής στη Φύση(σ.σ δεν τα κάνει το σούπερ μάρκετ τα φρούτα και τα λαχανικά)
Επι πλέον γνωρίζουν την αυθεντική γεύση των φρούτων και των λαχανικών…καθώς έτσι όπως πάμε θα μπουν κι αυτά στο μουσείο…

Αγρότες-Παραγωγοί: Πλεονεκτήματα ΚΥΓΕΩ

Εξασφάλιση διάθεσης της παραγωγής. Ένα χρόνιο πρόβλημα των Αγροτών(σ.σ. περίεργο για έναν άνθρωπο που παράγει την τροφή μας και θα έπρεπε να τον έχουμε σε άλλο επίπεδο)

-Μείωση της φύρας, το προϊόν δηλαδή που καταστρέφεται από τις μετακινήσεις και τα φορτώματα-ξεφορτώματα για τη συμμετοχή στις λαϊκές αγορές

-Μείωση κόστους παραγωγής για τις συσκευασίες που θα πρέπει να μπει το προϊόν

-Αύξηση του εισοδήματος, λόγω σταθερού πελατολογίου και απουσία μεσαζόντων που «σκοτώνουν» τις τιμές, αλλά και προπληρωμής από τους πελάτες

-Αύξηση χρόνου ενασχόλησης με το αντικείμενο και εισαγωγή νέων καλλιεργειών, από τη στιγμή που λείπει το άγχος της διάθεσης και των πολλών μετακινήσεων στις λαϊκές

Επόμενα βήματα ΚΥΓΕΩ

Όπως αποκάλυψε η κ. Γκιουγκή από τους επόμενους στόχους σε ένα εγχείρημα ΚΥΓΕΩ είναι η συμμετοχική πιστοποίηση.
Η πιστοποίηση δηλαδή που την κάνει ο κόσμος και ο τοπικός γεωπόνος της περιοχής, χωρίς τα χρονοβόρα χρονικά διαστήματα της αναμονής και το μεγάλο κόστος που καλείται να πληρώσει ο παραγωγός.

Από τις επόμενες δράσεις του Αγκροοικόπολις είναι η προώθηση της Μαθητείας για τους νέους παραγωγούς, προκειμένου να υπάρχει μια βάση δεδομένων για τις καλές και πετυχημένες καλλιέργειες.
Ως φορολογούμενοι πολίτες μπορούμε να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να συμπεριλάβουν στα γεύματα των Δημοσίων Νοσοκομείων και ποσότητα τροφής από εγχειρήματα ΚΥΓΕΩ.
Οι Δήμοι από την πλευρά τους να εξασφαλίζουν στα νηπιαγωγεία και ίσως και τα Σχολεία ποσότητα τροφής από εγχειρήματα ΚΥΓΕΩ.
Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει και διευρύνεται το πεδίο δράσης των Αγροτών και των Κοινωνιών που συμπράττουν σε ΚΥΓΕΩ.
«Ωστόσο, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ», επαναλάμβανε με έμφαση η κ. Γκιουγκή στην ομιλία της.
Επόμενη ομιλία της κ. Γκιουγκή θα είναι στην Αλεξανδρούπολη την προσεχή Τετάρτη.

Τζ. Γκιουγκή: «Μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας»

Τζ. Γκιουγκή: «Μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας»

ΥΓ1: Χρειάζεται επανάληψη της εκδήλωσης προκειμένου να αποτυπωθεί σε αριθμό η ζήτηση και η συμμετοχή σε εγχείρημα ΚΥΓΕΩ μεταξύ Αγροτών και Καταναλωτών. Αυτό παραδέχθηκε και ο κ. Δομπάζης από τους Σπορίτες Ροδόπης.

Τζ. Γκιουγκή: «Μη βιώσιμο το μοντέλο παραγωγής της τροφής μας»

ΥΓ2: Οι Σπορίτες μοίρασαν και τοπικούς σπόρους, ενώ ετοίμασαν και πεντανόστιμα φαγητά από τα είδη που παράγουν: Πατατόπιτα και πίτσα από την Ντίνα Δομπάζη, μπριάμ από τον Γιώργο Ψαρά…Υπήρχε μηλόπιτα, κουλουράκια… Τις αυθεντικές γεύσεις ο εγκέφαλος τις αποθηκεύει και τις αναζητά συνεχώς…αρκεί να του το πούμε μια φορά…
ΥΓ3: Η κ. Γκιουγκή άφησε και έντυπα από την έρευνα που έχει ξεκινήσει το Αγκροοικόπολις για την καταπάτηση, όπως αποδείχθηκε, του ανθρώπινου δικαιώματος της τροφής, στα χρόνια των μνημονίων την Ελλάδα…
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και προβλέπει και Προσφυγές στην Δικαιοσύνη, πολλών που έβαλαν την Ελλάδα στην περιπέτεια των μνημονίων… Κατάλαβαν πως ήταν λάθος, αλλά δεν έγινε και τίποτα…Το θέμα συνεχίζεται και πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεως, όταν έλθει η ώρα…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος