Χ. Μέτιος: Μέχρι τέλους του 2019 θα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της γέφυρας

Μια σύντομη αναδρομή στα τελευταία δύο χρόνια, από την πτώση της γέφυρας στον Κομψάτο ποταμό, στον δρόμο προς τον Ίασμο της Ροδόπης, μέχρι σήμερα παρουσιάζοντας τις ενέργειες μια προς μια που ακολούθησε έκανε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος απαντώντας σε ερώτημα του επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» του κου Χριστόδολου Τοψίδη. Ο κος Μέτιος δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ότι «μέχρι τέλους του 2019 θα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου.»

Χ. Μέτιος: Μέχρι τέλους του 2019 θα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της γέφυρας« Νωρίς το πρωί της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2017 ενημερώθηκα ότι έπεσε ή υποχώρησε ένα τμήμα της γέφυρας στον Ίασμο. Στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα, αφού είχα επισκεφτεί το σημείο, συγκάλεσα σύσκεψη και ανακοινώσαμε τις πρώτες τέσσερις ενέργειες της διοίκησή μας» είπε και υπενθύμισε ότι: 1ον Ζήτησε εγγράφως από το ΤΕΕ να κάνει έκθεση Πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια πτώσης της γέφυρας και να υποβάλει και προτάσεις για την αποκατάσταση της. 2ον Ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Ροδόπης να καταθέσει το ιστορικό, που σημαίνει: 1) τη μελέτη 2) την κατασκευή του έργου 3) τις συντηρήσεις 4) και την πτώση της γέφυρας. 3ον Ζήτησε εγγράφως και από τις πέντε Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Αν.Μ.θράκης και από τους πέντε Νομούς να κάνουν έλεγχο, αυτοψία σε όλες τις γέφυρες της Περιφέρειας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα Μητρώο γεφυρών και με βάση πού υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες παρεμβάσεις να προχωρήσουν και κάποιες παρεμβάσεις. Ήδη σε έξι διάσπαρτες περιπτώσεις, όπως είπε, στην Περιφέρεια αν. Μ. θράκης έχει παρέμβει. Και 4ον αιτήθηκε της χρηματοδότησης στο αρμόδιο Υπουργείο για τη μελέτη, για την ανάθεση στο ΤΕΕ, μελέτη και έργο, με έγγραφό στις 11 Σεπτεμβρίου και το ΤΕΕ τρεις μέρες μετά απάντησε εγγράφως ότι αποδέχεται.

Χ. Μέτιος: Μέχρι τέλους του 2019 θα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της γέφυρας«Το ΤΕΕ δεν ήταν έτοιμο εντός λίγο ημερών να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και να βγει αυτό το σημαντικό πόρισμα. Αυτή η έκθεση πραγματογνωμοσύνης για την πτώση της γέφυρας. Δεν είναι μια εργασία που την κάνει κάποιος έτσι εύκολα, χρειαζόταν κάποιο χρόνο. Ο δήμος Ιάσμου δεν συμφώνησε αρχικά με τους οκτώ μήνες που έλεγε ότι θα παραδώσει το πόρισμά του το ΤΕΕ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 ήρθε η εισήγηση στο ΠΣ και με ομόφωνη απόφαση μαζί με το δήμο Ιάσμου και το ΤΕΕ πήραμε απόφαση να γίνει Προγραμματική σύμβαση, το ΤΕΕ θα έκανε κάποιες εργασίες και προχωρήσαμε σ’ αυτή την Προγραμματική Σύμβαση» υπενθύμισε ο κος Μέτιος σημειώνοντας πως “όπως όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τη Νομιμότητά τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση , έτσι και η συγκεκριμένη πήγε για έλεγχο νομιμότητας. «Η απόφαση μας η οποία με ένα σκεφτικό που δεν μπορώ να το κατανοήσω διαφώνησε έκρινε ότι ήταν μη νόμιμη διότι «υποκρύπτει απευθείας ανάθεση στο ΤΕΕ ενώ θα έπρεπε να γίνει διαγωνιστική διαδικασία». Αν είναι δυνατόν! Η αποκεντρωμένη κατήγγειλα πολλές φορές ότι κάνει Πολιτική και παρέπεμψε την απόφαση σε επιτροπή για να δει αν είναι νόμιμη. Παρόμοια διαδικασία είχε ακολουθηθεί στην Ήπειρο για τη γέφυρα της Πλάκας. Η εκεί Αποκεντρωμένη ενέκρινε παρόμοια σύμβαση με το Δήμο και τον ΤΕΕ, ενώ η δική μας Αποκεντρώμενη δεν το ενέκρινε, αλλά παρέπεμψε τον έλεγχο της στην επιτροπή του άρθρου 7.»

Στις 22 Ιουνίου 2018 η επιτροπή του άρθρου 7 αποφασίζει και ακυρώνει την ομόφωνη απόφαση του ΠΣ για τα αίτια πτώσης της γέφυρας για τρεις λόγους: 1) Το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν είναι ακριβές και αναλυτικό 2) σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν αποδεικνύει κάποιον λόγο κατεπείγουσας ανάγκης. 3)Είναι απευθείας ανάθεση και δεν θα έπρεπε να ακολουθηθεί αυτή η επιλογή αλλά διαγωνιστική διαδικασία. «Απορρίφθηκε ομόφωνα με την εισήγηση δυστυχώς του μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτός ο σύμβουλος κ. Τοψίδη είναι εκλεγμένος στην παράταξή σας» τόνισε ο κος Μέτιος προσθέτοντας « Η Επιτροπή αυτή ζήτησε να μην γίνει ανάθεση στο ΤΕΕ και να γίνει διαγωνισμός, άλλοι δέκα μήνες η διαδικασία. Τότε αποφάσισα και το είπα στο Περιφερειακό Συμβούλιο «σταματώ αυτή τη διαδικασία και ξεκινάμε της μελέτης για να πάμε στην ολοκλήρωση του έργου». Φυσικά έπρεπε να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός για την μελέτη πράγμα που έγινε. Και τον Αύγουστο του 2018 από 50.000 το ΤΕΕ και 66.000 τη μελέτη και 1,5 εκ. για το έργο τροποποιήθηκε κι έγινε 120.000 για τη μελέτη και 1,5 εκ. για το έργο. Είχα πει προεκλογικά ότι μέχρι τέλους του 2019 θα έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου. Το επαναλαμβάνω και σήμερα μέχρι τέλους του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη γιατί η μελέτη θα δείξει αν το τμήμα που υποχώρησε θα κατασκευαστεί ή αν θα κατασκευαστεί εκ νέου η γέφυρα από την αρχή;» ανέφερε ο κος Μέτιος και τόνισε πως: “Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.”
Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κου Τοψίδη σημείωσε εμφανώς προβληματισμένος πως: «Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας τρόπος να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη συνολική ζημιά σε μια περιοχή, δυστυχώς δεν υπάρχει και είναι κάτι που και εμάς μας προβληματίζει.»
Φώτο: Ο κος Χρήστος Μέτιος στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος