H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

Για την λειτουργία και τις δράσεις του Ιόνιου Πανεπιστημίου γενικά αλλά και ειδικά όσον αφορά το νησί της Ζακύνθου μίλησε στην ΕΡΤ Ζακύνθου η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Αικατερίνη Καμπάση.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στον τότε νεότερο ελλαδικό χώρο με την ονομασία «Ιόνιος Ακαδημία», το 1824. Παλαιότερα, στην Ζάκυνθο το αποκαλούσαν και Κερκυραϊκό Πανεπιστήμιο. Ποιες όμως μεταβολές έχουν επέλθει με το πέρασμα των χρόνων, τι προκλήσεις αντιμετωπίζει και πως πορεύεται στις μέρες μας;

Συγχώνευση του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων – Επαγγελματικά δικαιώματα
Ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και την συνεργασία του πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Βασίλη Χρυσικόπουλου, με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων, Ιωάννη Δραγώνα, πραγματοποιείται η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων το 2018. Πλέον, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει κάτω από την στέγη του πέντε σχολές με δώδεκα τμήματα, εκ των οποίων οι τέσσερις σχολές έχουν έδρα την Κέρκυρα (Σχολή ιστορίας & Μετάφρασης – Διερμηνείας, Σχολή επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής, Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Σχολή Οικονομικών Επιστημών) και η μία σχολή έχει έδρα την Ζάκυνθο (Σχολή Περιβάλλοντος).

Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Περιβάλλοντος τίθεται υπό συζήτηση. Καθώς το συγκεκριμένο τμήμα ξεκίνησε να λειτουργεί φέτος δεν θα μπορούσε να έχει κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών του. Έχει αντικατασταθεί με το αντίστοιχο τμήμα της Μυτιλήνης, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Βέβαια, είναι θέμα χρόνου να γίνει η αντιστοίχιση και στα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος Περιβάλλοντος Ζακύνθου, το οποίο διαθέτει ένα καλύτερο πρόγραμμα σπουδών συγκριτικά με εκείνο της Μυτιλήνης, σύμφωνα με την κυρία Καμπάση. Όσον αφορά το Τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Ζακύνθου, έχει πάψει πλέον να δέχεται νέους φοιτητές, ωστόσο λειτουργεί εωσότου οι ήδη υπάρχοντες φοιτητές που εισήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, πρόσθεσε.

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συγχώνευσης – Προβλήματα Πανεπιστημίου
“Το πανεπιστημιακό περιβάλλον παρέχει μια ευστάθεια, ευνοεί την έρευνα κι παρέχει περισσότερες δυνατότητες από το αντίστοιχο περιβάλλον του Τ.Ε.Ι . Ενισχύονται οι συνεργασίες αφενός μεταξύ των τμημάτων του ιδρύματος, αφετέρου μεταξύ του τμήματος και άλλων πανεπιστημίων. Διαθέτει αυτόνομη διοίκηση και δεν επηρεάζεται από αλλαγές κυβερνήσεων όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν στο Τ.Ε.Ι πριν την συγχώνευση, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχε διοικούσα που άλλαζε κάθε φορά με την αλλαγή της κυβέρνησης”, αναφέρει η κυρία Καμπάση.
Από την άλλη, τονίζει “πως η συνένωση ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία προκειμένου να ενσωματωθεί το Τ.Ε.Ι με ένα ίδρυμα που πριν δεν ήταν πολυνησιωτικό, καθώς η πολυνησιωτικότητα δυσκολεύει τις διαδικασίες. Ερχόμενοι στο σήμερα, το πανεπιστήμιο έχει απορροφήσει τέλεια το Τμήμα Περιβάλλοντος και έχει διαμορφώσει εκείνες τις κατάλληλες διαδικασίες, με σκοπό την εξυπηρέτηση και των υπόλοιπων τμημάτων του.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο είναι όμοια με εκείνα που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτά αντιστοιχούνται σε οικονομικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό επίπεδο. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η ύπαρξη μόνιμων υπαλλήλων στην γραμματεία, το οποίο ευελπιστεί η κυρία Καμπάση να λυθεί με την κινητικότητα στο δημόσιο που θα ανοίξει στο κοντινό μέλλον. Παρόλο, που η υλικοτεχνική υποδομή του Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο είναι άψογη, δεν υπάρχει εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό για να διεξάγονται τα εργαστηριακά μαθήματα αποτελεσματικότερα. Σε οικονομικό επίπεδο, οι πόροι είναι περιορισμένοι. Παρόλα αυτά, ο πρύτανης του πανεπιστημίου ενεργεί άμεσα και επιλύει κατά το δυνατόν τα προβλήματα που προκύπτουν”.

Νέες θέσεις εργασίας
«Είμασταν πέρυσι το φθινόπωρο δέκα καθηγητές. Από τότε έχει προσληφθεί ένας καθητής που είχε εκλεγεί πιο πριν και έναν έχουμε απορροφήσει από ένα τμήμα στο Ληξούρι. Οπότε, τώρα είμαστε δώδεκα καθηγητές. Επίσης, ύστερα από διαδικασία εκλογής του αναμένεται να έρθει καθηγητής με ειδίκευση στην γεωχημεία. Έχουμε μία προκήρυξη αυτή την στιγμή για επίκουρο καθηγητή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα ηλεκτροπαραγωγά συστήματα, ενώ υπάρχει άλλη μια θέση που θα προκηρυχτεί σύντομα. Αν σκεφτούμε ότι ήμασταν 10 μέχρι πέρυσι τον Οκτώβρη και θα γίνουμε έως το τέλος του χρόνου δεκαπέντε, είναι μια καλή διαφορά.», επισημαίνει η κυρία Καμπάση.

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

Η συμβολή της Ε.Ε στο Πανεπιστήμιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων συμβάλει στην ανάπτυξη του πανεπιστήμιου , σε ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο. Κυρίως, υπάρχουν ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που βοηθούν στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και στην πρόσληψη προσωπικού για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει η κυρία Καμπάση.

Επιστημονικές έρευνες – Δημιουργία σεισμολογικού Ινστιτούτου στη Ζάκυνθο
“Όλα τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου διαθέτουν πλούσιο ερευνητικό έργο, πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχουν αναλάβει την λειτουργία πολλών προγραμμάτων, όπως είναι ο ΛΑΕΡΤΗΣ , που ασχολείται με τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή, οι ΒΙΟΝ ΜΝΗΜΕΣ που είναι για τους αιωνόβιους ελαιώνες , το BLUE COAST, σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την χελώνα και τις επιδράσεις του περιβάλλοντος, το DEMSNIISI που έχει πλέον ολοκληρωθεί και εγκαταστάθηκαν μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλα τα Επτάνησα. Γενικότερα, όμως, ασχολούνται με άλλα προγράμματα σχετικά με την σταφίδα , το κρασί, και επιμέρους έρευνες που δεν είναι κομμάτια των διαφόρων προγραμμάτων. Κατά αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται η σημαντικότητα ύπαρξης του πανεπιστήμιου στο νησί”, λέει χαρακτηριστικά η κυρία Καμπάση.

Συνεχίζει πως «Όλοι οι κάτοικοι της Ζακύνθου θα επιθυμούσαν την δημιουργία ενός ερευνητικού σεισμολογικού ινστιτούτου στο νησί. Όμως ένα τέτοιο ινστιτούτο δεν δημιουργείται από την μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες και συνάδελφοι καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια, ειδήμονες σε αυτό τον τομέα που θα ήταν σε θέση να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο. Εμείς είχαμε ζητήσει να την δημιουργία ενός Τμήματος Γεωτεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει ένα τέτοιο ινστιτούτο να εδραιωθεί».

Προσθέτει πως “Αυτή την στιγμή, προχωρεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η οργάνωση του Ερευνητικού του Κέντρου. Αυτό έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ΦΕΚ και έχει έδρα την Κέρκυρα, ενώ στη Ζάκυνθο δημιουργείται ένα Ινστιτούτο βιοεπιστημών , βιοτεχνολογίας, επιστήμης τροφίμων και περιβάλλοντος. Αυτό θα ασχοληθεί με την βιοτεχνολογία, την περιβαλλοντική βιοτεχνολογία, τις εφαρμογές της βιοπληροφορικής , την μετεωρολογία και την κλιματική αλλαγή , τις ανανεώσιμες πηγές ενέργεια, τη χημεία, τον έλεγχο και διαχείριση του περιβάλλοντος και την οικολογία. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει διαμορφωθεί ο κανονισμός λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου και αναμένεται τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει να λειτουργεί, ώστε να τεθεί σε λειτουργία και το πρώτο Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο. Ύστερα από αυτό θα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί και δεύτερο Ινστιτούτο πιθανότατα με αυτό το θέμα”.

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

Σίτιση , στέγαση και μεταφορά φοιτητών
Η φοιτητική εστία βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστήμιου, πληροφορεί η κυρία Καμπάση. Οι φοιτητές σιτίζονται το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ δωρεάν και την δυνατότητα αυτή έχουν όσοι καλύπτουν τα οικονομικά κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας. Με την ύπαρξη συνεργασίας μεταξύ του ΚΤΕΛ και του πανεπιστήμιου πραγματοποιείται η μεταφορά των φοιτητών από και προς αυτό, οι οποίοι πληρώνουν ένα μικρό αντίτυπο. Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της στέγασης, οι μητροπολίτες Ζακύνθου έχουν υποσχεθεί τη δωρεά ενός οικοπέδου πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστήμιου, ωστόσο η υπόθεση έχει κωλύσει στα διαδικαστικά θέματα καθιστώντας εν τέλει την ιδέα της ανέγερσης μιας φοιτητικής εστίας ουτοπικό σενάριο.

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο

H Αικ.Καμπάση για Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Σεισμολογικό Ινστιτούτο στη Ζάκυνθο</

Ρεπορτάζ: Διονυσία Μποζίκη
στο πλαίσιο πρακτικής της εξάσκησης στην ΕΡΤ Ζακύνθου

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος