Μ.Μουσταφά: Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων ήταν μια «οάση»

Στην απολογιστική ημερίδα του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων (ΠΕΜ) που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή συμμετείχε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά. « Μετά από 22 χρόνια να ανακαλύπτουν ότι είναι βλαβερό το Πρόγραμμα για τη Μειονότητα δεν ξέρω πόσο στέκει. Γιατί διετέλεσαν επί χρόνια βουλευτές, συνεργάστηκαν με το Πρόγραμμα και τα Υπουργεία που το στήριξαν» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του επικρίνοντας την απουσία των δύο εν ενεργεία μειονοτικών βουλευτών (παρόν από τους εν ενεργεία ήταν μόνο ο κος Χουσεϊν Ζεϊμπέκ) και εξήγησε «Αισθάνομαι την ανάγκη να αρχίσω έτσι την ομιλία μου για να δώσω κουράγιο στα παιδιά που επί χρόνια και ως μαθητές δούλεψαν στο πλαίσιο του Προγράμματος και στη συνέχεια μεγαλώνοντας σπούδασαν και εργάστηκαν για το ΠΕΜ , τους προτρέπω λοιπόν να έχουν καθαρή τη συνείδησή τους, ότι καλώς έπραξαν.» σημειώνοντας με νόημα « Στην περιοχή μας αυτά τα πολιτικάντικά παιχνίδια γίνονται πολύ συχνά και να μην τα λαμβάνουν και πολύ πολύ υπόψιν τους».

Μ.Μουσταφά: Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης  Μουσουλμανοπαίδων  ήταν μια «οάση»
Ο κος Μουσταφά Μουσταφά στο πάνελ της εκδήλωσης

Στη συνέχεια της ομιλία τους ο έμπειρος πολιτικός μίλησε για το δικό του ξεκίνημα στο χώρο της Εκπαίδευσης σημειώνοντας «Κουβαλάω πολύ φορτίο μειονοτικής ζωής” κι εξηγώντας « Τελείωσα το «Τουρκικό Σχολείο του Μεγάλου Δουκάτου», τότε έτσι έγραφε η πινακίδα. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου με πήρε από το χέρι και με πήγε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής. Τη διγλωσσία την είχα μέσα μου, αλλά την ανακάλυψα με το πρόγραμμα της Άννας Φραγκουδάκη. Όταν λέγαμε διγλωσσία, εμείς εννοούσαμε την υποκρισία, με το ΠΕΜ είδαμε ότι είναι ένας επιστημονικός, κοινωνιολογικός όρος, άνοιξαν οι ορίζοντές μας.»

Αμέσως ευχαρίστησε τους υπευθύνους του ΠΕΜ «Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να ευχαριστήσω την Άννα Φραγκουδάκη, τη Θάλεια Δραγώνα, την Νέλλη Ασκούνη, την Αλεξάνδρα Ανδρούσου. Όλους και όλες γιατί συμμετείχα σε όλο αυτό το εγχείρημα. Συνέπεσε και οι κόρες μου να είναι στα χρόνια του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν ενεργά κι εμείς οι ίδιοι οι γονείς μάθαμε πάρα πολλά. Από το 1967 μέχρι το 1973 πήγα στο Γυμνάσιο Αρρένων της Κομοτηνής. Ήμουν ο μοναδικός από τη Μειονότητα στην Τάξη μου. Έζησα όλα τα καλά και τα κακά . Θεωρώ μεγάλη τη συνεισφορά του πατέρα μου που με πήγε στο Δημόσιο Γυμνάσιο κι έτσι έγινα δίγλωσσος. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Βλέπω όλη την μετέπειτα εξέλιξη, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 50% συμμετοχή των παιδιών της Μειονότητας σε όλα τα Γυμνάσια.»

Ο πρώην βουλευτής με αφορμή την απουσία του προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων αναφέρθηκε στο Σύλλογο σημειώνοντας πως για να συσταθεί ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας δεν έβρισκαν τον 21ο μέλος και σήμερα υπάρχει ένας Σύλλογος που απαριθμεί 1500 και πάνω άτομα. «Και ο πρόεδρος του δεν έστειλε κάποιον εδώ να χαιρετήσει στις εργασίες της Ημερίδας» σημείωσε προσθέτοντας « Έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση των παιδιών της Μειονότητας. Και παλιά υπήρχε έφεση στις σπουδές, αλλά έφευγαν στο εξωτερικό. Από το χωριό μου υπάρχουν δεκάδες επιστήμονες που σπούδασαν και δεν μπόρεσαν να γυρίσουν λόγω δυσκολιών, οικονομικών εμποδίων, διακρίσεων. Αυτή η διαδικασία άρχισε τη δεκαετία του ‘ 80 και ήμουν κι εγώ ένας από τους πρωτοστάτες της επιστροφής των επιστημόνων στη γενέτειρα γη. Το κόστος το πληρώσαμε ακριβά. Ο Καψής , υπεύθυνος για τη μειονοτική πολιτική τότε, είπε ότι θα τους βάλω τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι και θα τους διώξω. Έτσι, επί επτά χρόνια ήμουν και αγρότης και προσπαθούσα να παλέψω για την αναγνώριση των πτυχίων μας.»

Αμέσως μετά ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Πραγματικά υπάρχει μια μεγάλη πρόοδος στα εκπαιδευτικά ζητήματα της Μειονότητας και με τη συμβολή των γονέων και με την εκπαιδευτική αλλαγή που έγινε το 1990 επί Οικουμενικής Κυβέρνησης που αποφάσισε να σταματήσουν οι διακρίσεις και μετά με το ευλογημένο ΠΕΜ που έτυχε αποδοχής γιατί θεώρησε ανθρώπους τη Μειονότητα, καθώς η μέχρι τότε συμπεριφορά δεν ήταν τέτοια. Το ΠΕΜ ήταν μια «οάση» που έλεγε: «είναι ζήτημα Παιδείας, σας θεωρούμε ανθρώπους και θέλουμε μαζί να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά της Μειονότητας, να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη διαρροή». Αυτό πραγματικά λειτούργησε και ο κόσμος αγκάλιασε το Πρόγραμμα με τη συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών, παιδιών αξίζουν συγχαρητήρια και στα στομάχια τους γιατί πολλά άκουσαν από όλες τις πλευρές, άντεξαν και το κρατήσανε μέχρι τώρα» ανάφερε ο πρώην βουλευτής για να προσθέσει αμέσως μετά: «Όταν καμιά φορά συζητάμε με τον Ηρακλή Μήλλα λέμε: Τι ζητάει ο Μειονοτικός; Λίγη στοργή, λίγη κατανόηση, λίγη αλληλεγγύη αυτό ζητάει. Και πραγματικά αυτή η στοργή, η αλληλεγγύη, η κατανόηση μέσω του ΠΕΜ ανέδειξε πολλά χαρίσματα της κοινωνίας. Θεωρώ πολύ θετικές όλες αυτές τις εξελίξεις: μείωση διαρροής, συμμετοχή παιδιών στα νηπιαγωγεία, είσοδος στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της Εκπαίδευσης . Ήταν μια ανθρωπιστική προσέγγιση για το ίδιο το μέλλον της Εκπαίδευσης που έδωσε πραγματικά αποτελέσματα.»

Μάλιστα αναφερόμενος στο μέλλον ο κος Μουσταφά Μουσταφά υποστήριξε πως η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί δίνει μια δυναμική, όπως είπε. «Αναζητήσεις πάντοτε πρέπει να υπάρχουν. Κάθε τόσο η ζωή βγάζει καινούργια προβλήματα, απέναντι σ΄αυτά τα προβλήματα πρέπει να υπάρχει ένα επιτελείο, που να σκέφτεται πώς μπορεί να βρει λύσεις. Πρέπει να υπάρχουν ειδικές προσπάθειες, ώστε να μην αδικηθεί κανένα τμήμα διδασκαλίας. Ενώ υπήρχε στο ΠΕΜ να γίνει ένα ωραίο διαπολιτισμικό σχολείο δεν καταφέραμε να το κάνουμε. Αν μπορούσαν κάτι εμβληματικό να κάνουν, να κάνουν ένα διαπολιτισμικό σχολείο, να πηγαίνει άνετα ο κόσμος.»

Από την ομιλία του δεν έλειψε αναφορά και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης . Όπως είπε «Έχει σχολιαστεί πολλές φορές η στάση του Δ.Π.Θ.. Πρέπει το Δ.Π.Θ. να κάνει την αυτοκριτική του. Όταν παρουσιάζαμε το βιβλίο του Κτιστάκι για τη Σαρία ένα έγκριτος Νομικός καθηγητής του ΔΠΘ είπε «Αααα δεν ήξερα ότι υπάρχει Σαρία στη Ροδόπη» που ήταν ένα θέμα για το οποίο λέγαμε ότι πρέπει να καταργηθεί σαράντα χρόνια. Εδέησε ημιτελές κι αυτό να γίνει. Έχει πει η Θάλεια Δραγώνα στη συνέντευξή της ότι «ευτυχώς που δεν ήμασταν από τη Θράκη γιατί μπορέσαμε να βάλουμε αποστάσεις και να μην ταυτιστούμε με τη μια ή με την άλλη άποψη» γιατί στην περιοχή ευδοκιμούν πολλά επαγγελματικά πλειονοτικά στελέχη και πολλά επαγγελματικά μειονοτικά στελέχη ,είναι συγκοινωνούντα δοχεία και προσπαθεί το ένα να βρίσκει δουλειά από τη δράση του άλλου και το κόστος το πληρώνει η ίδια η κοινωνία» για να καταλήξει λέγοντας « Ελπίζω να συνεχιστεί η προσπάθεια σας με κάτι άλλο εφάμιλλο, συνεχιστής του έργου, για να τα συζητάμε όλα αυτά και τα εγγόνια μου να είναι σε καλύτερη μοίρα από εμένα και τους γονείς τους.»
Φώτο: Ο κος Μουσταφά Μουσταφά ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος