Κομοτηνή: Τα γεγονότα είναι το σκληρό νόμισμα της δημοσιογραφίας

Κομοτηνή: Τα γεγονότα είναι το σκληρό νόμισμα της δημοσιογραφίας
Οι δημοσιογράφοι: Δήμητρα Κεχαγιά και Σοφία Παπαδοπούλου

Την άποψη ότι έχει αλλάξει η εικόνα της επικοινωνίας, από το one to many πέρασε στο many to many, κατέθεσε ο Δρ Joachim Huber , επικεφαλής στο Τμήμα Μέσων, Der Tagesspiegel μιλώντας για την πληροφοριακή αταξία, την εξακρίβωση γεγονότων στην αίθουσα σύνταξης και την ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σεμινάριο με θέμα: «Προοπτικές για την Ευρώπη:Γερμανία και Ελλάδα σε διάλογο» που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βερολίνου και του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Κομοτηνή: Τα γεγονότα είναι το σκληρό νόμισμα της δημοσιογραφίας
Ο Δρ Joachim Huber

«Οι δημοσιογράφοι έχουμε χάσει το μονοπώλιο του καθεστώς και έχει υποστεί μια απώλεια το image και στο γόητρό του επαγγέλματός μας» τόνισε εξηγώντας πως δεν έχουμε πια την αποκλειστική πρόσβαση. Αναφερόμενος στο Internet και στα ισχύοντα στην πατρίδα του τόνισε πως το 61% των Γερμανών θεωρεί αξιόπιστες τις πληροφορίες στο χώρο του Internet. Μίλησε για ιστοσελίδες με συνεχή ροή και με σαφής την τάση για life στη δημοσιογραφία. «Στο On Line η δημοσιογραφία είναι μια διαδικασία και όχι επάγγελμα όπως παλιά». Ο Δρ Joachim Huber μίλησε επίσης για την αξία της Διαφάνειας, της πολύπλευρης ενημέρωσης, της διαφοροποίησης των γεγονότων από τις απόψεις. «Τα γεγονότα είναι το σκληρό νόμισμα της δημοσιογραφίας » ανέφερε σημειώνοντας πως τα γεγονότα μπορεί να είναι αληθινά ή ψεύτικα και όχι οι απόψεις. Το ζήτημα ίσως υποστήριξε είναι το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας προσθέτοντας πως υπάρχει μια προκατάληψη του κόσμου ότι οι ειδήσεις υπαγορεύονται από το κράτος. «Τα περισσότερα fake news διαδίδονται μέσω των κοινωνικών μέσων» υποστήριξε και μιλώντας για τον έλεγχο των Κοινωνικών Δικτύων αναρωτήθηκε πώς ρυθμίζει κανείς αυτό το «τέρας»; Πώς το ελέγχει; Προτείνοντας τα κράτη να ψηφίσουν Νομοθετικά Μέτρα ελέγχου των εμπορικών δεδομένων, η google να «σπάσει» το μονοπωλιακό τους στάτους και να δημιουργήσουν μικρότερες επιχειρήσεις. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε » κατέληξε.

Κομοτηνή: Τα γεγονότα είναι το σκληρό νόμισμα της δημοσιογραφίας
Η Δρ. Ευαγγελία Ψυχογιοπούλουη και η κα Δήμητρα Κεχαγιά, δημοσιογράφος, όπως επίσης και η δρ. Elisabeth Botsch

«Στις αίθουσες σύνταξης» γίνονται ολοένα και πιο δύσκολο να βρούμε ποια είναι τα fake news» υποστήριξε η κα Δήμητρα Κεχαγιά, δημοσιογράφος στο «Πρακτορείο FM», Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνοντας πως τα on line μέσα δουλεύουν μοναχικά. Μπορεί ένας άνθρωπος να ελέγξει αυτή την πληροφορία; Αναρωτήθηκε. Σύμφωνα με την κα Κεχαγιά κάποια Fake news γράφονται επίτηδες, άλλα από άγνοια και άλλα από copy paste. “Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, φταίμε εμείς σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί ο καθένας κάνοντας το μικρό να επανακτήσουμε την αξιοπιστία” σημείωσε επισημαίνοντας πως μόνο όταν το κοινό αναζητά την αλήθεια θα έχει και μεγάλη πιθανότητα να την αναγνωρίσει.

Κομοτηνή: Τα γεγονότα είναι το σκληρό νόμισμα της δημοσιογραφίαςΣτο ίδιο πάνελ μίλησαν η Δρ. Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου, κύρια ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και η Δρ. Tanja Pavleska ερευνήτρια από την Σλοβενία η οποία τοποθετήθηκε μέσω Skype. “Σπάνια υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής και επανόρθωσης σε περιπτώσεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών” υποστήριξε μιλώντας για τις πρωτοβουλίες διαχείρισης της πληροφόρησης στην ΕΕ για την καταπολέμηση της πληροφοριακής αταξίας.

Τέλος, παρουσιάζοντας το έργο Compact, τις αποφάσεις των Εθνικών Δικαστηρίων που αφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η κα Ψυχογιοπούλου στάθηκε σε 147 αποφάσεις από Ανώτατα και Συνταγματικά Δικαστήρια των χωρών: Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα,Ιταλία, Λετονία, Σλοβακία και Σλοβενία. 35% εκ των οποίων ήταν αποφάσεις για δυσφημιστικό και προσβλητικό περιεχόμενο και 19% για ρητορική μίσους και παράνομο περιεχόμενο. «Η δικαστική αντιμετώπιση των υποθέσεων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο «γενικό» νομοθετικό πλαίσιο.» ανέφερε για να σημειώσει ότι “Οι αναφορές στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ε.Ε. δεν είναι διαδεδομένη.”
Φώτο: Στιγμιότυπα από το πάνελ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος