Κομοτηνή: Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών η γλωσσολόγος Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη

Κομοτηνή: Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών η γλωσσολόγος Άννα Αναστασιάδη-ΣυμεωνίδηΜια ακόμη ξεχωριστή στιγμή για την Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την απονομή χθες του τίτλου του επιτίμου καθηγητή στην ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην  κ. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη. Αναφερόμενη στην πολυποίκιλη δραστηριότητα της τιμώμενης  η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή τόνισε ότι η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές σε πολλά γαλλικά πανεπιστήμια στη Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, τη Λεξικολογία, τη Λεξικογραφία, την Υπολογιστική Γλωσσολογία, τη Μορφολογία και την Πειραματική φωνητική.

Κομοτηνή: Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών η γλωσσολόγος Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη
Η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή

Όπως είπε η Κοσμητόρισσα της Σχολής τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη μελέτη του λεξιλογίου της νεοελληνικής γλώσσας και ειδικότερα στα φαινόμενα της θεωρητικής ανάλυσης, της διδασκαλίας, της ορθογραφίας και της ορολογίας, καθώς και στη σύνταξη έντυπων και ηλεκτρονικών λεξικών της νέας ελληνικής. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ορίστηκε ως η υπεύθυνη της μετάφρασης των διοικητικών εγγράφων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την καθαρεύουσα στη δημοτική και ότι ήταν εκείνη που ανέλαβε το σχεδιασμό της μορφής και της δομής του Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (1998)» τόνισε για να σημειώσει ότι «είναι από τις πρώτες ερευνήτριες που μίλησε για πολυλεκτικές μονάδες στην ελληνική, που απενοχοποίησε τόσο τη χρήση των δανείων, όσο και τη μελέτη των νεολογισμών, ακόμα και αυτών που ανήκουν στο «παρεξηγημένο» περιθωριακό ή λαϊκό επίπεδο, και αφουγκράστηκε εν τη γενέσει τις ανάγκες για σύνδεση της θεωρητικής με την εφαρμοσμένη γλωσσολογία, όπως λ.χ. την εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης.»

Κομοτηνή: Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών η γλωσσολόγος Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη
Ο Ασημάκης Φλιάτουρας με τη μητέρα του

Η τιμώμενη πρόσφατα, σε συνεργασία με τον Α. Φλιάτουρα, επιμελήθηκε τον τόμο για το λόγιο επίπεδο στη σύγχρονη νέα ελληνική, «που επιχειρεί να κλείσει ερμητικά τις όποιες χαραμάδες υπάρχουν ακόμα στις αντιπαλότητες του γλωσσικού ζητήματος» ανέφερε η κα Καμπάκη προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον τόμο είχε την χαρά να συμμετέχει και η ίδια με άρθρο. «Θαυμαστή είναι και η εξωστρέφεια της, καθώς δίδαξε επανειλημμένα στο εξωτερικό, οργάνωσε πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και υπήρξε υπεύθυνη του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, το οποίο συντονίστηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Τέλος, το συγγραφικό έργο της είναι πλούσιο, καθώς έχει δημοσιεύσει 5 βιβλία και πάνω από 170 άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων διεθνούς κύρους, ενώ έχει επιμεληθεί 5 συλλογικούς τόμους.»

Κομοτηνή: Επίτιμη καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών η γλωσσολόγος Άννα Αναστασιάδη-ΣυμεωνίδηΓια όλο αυτό το πλούσιο έργο της και την προσφορά της στην επιστήμη αλλά και για το γεγονός ότι όλοι οι νεότεροι γλωσσολόγοι στο ΤΕΦ αυτή τη στιγμή, δηλ η Αντιπρύτανης κ. Γαβριηλίδου, η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Μητσιάκη και ο εξαιρετικός Ασημάκης Φλιάτουρας είναι μαθητές και συνεργάτες της στην έρευνα, όπως και πολλά μέλη ΔΕΠ των αδελφών τμημάτων που την είχαν δασκάλα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η αναγόρευση της κ. Αναστασιάδη σε επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής είναι τίτλος που για πρώτη φορά απονέμεται από τη Σχολή. Την εκφώνηση δε του επαίνου της τιμώμενης ανέλαβε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και μαθήτριά της καθηγήτριας κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

Όσον αφορά στην Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου επιγραμματικά αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την εκπαιδευτική της λειτουργία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013 και περιλαμβάνει τρία τμήματα, συγκεκριμένα το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το Τμήμα Παρευξεινίων Σπουδών Σήμερα το δυναμικό της σχολής αποτελείται από περίπου 4000 ενεργούς φοιτητές και 60 διδάσκοντες.

Φώτο: Η τιμώμενη με τον εγγονό της, η κα Καμπάκη Βουγιουκλή, ο κος Ασημάκης Φλιάτουρας, ο τελετάρχης με την οικογένειά το ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος