Εκκλησία: Τέχνη και λαϊκή λατρεία από τον 18ο -20ο αι. στο Λαογραφικό Μουσείο

Ο Δήμος Λαρισαίων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας, διοργανώνουν την έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή λατρεία, 18ος-20ος αιώνας», η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Λαογραφικό Μουσείο (Γ.Γουργιώτη πάροδος οδού Φαρσάλων).

-Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες και αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που χρονολογούνται από τον 18ο αι. έως τον 20ό αι. και προέρχονται από τους παλαιότερους ναούς της Λάρισας και κυρίως από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου.
Επιπλέον, εκτίθενται αντικείμενα από τη συλλογή Γιώργου και Λένας Γουργιώτη που προέρχονται από ναούς της Θεσσαλίας και χρονολογούνται στο διάστημα αυτό.
Μέσα από τον τρόπο παρουσίασής τους διαφαίνεται η εξέλιξη στην εκκλησιαστική τέχνη που στα χρόνια αυτά χαρακτηρίζεται έντονα από το λαϊκό στοιχείο.
Πιο συγκεκριμένα, στις μεταβυζαντινές εκκλησίες, αν και συνεχίζεται ακόμα η βυζαντινή παράδοση, ωστόσο το λαϊκό στοιχείο σε συνδυασμό, σε κάποιες περιπτώσεις, με επιρροές από την ανατολική και κυρίως τη δυτική τέχνη, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο.
Η έκθεση κλείνει με ενότητα αφιερωμένη στη λαϊκή λατρεία, σε ήθη και έθιμα που αφορούν στον κύκλο της ζωής και το χριστιανικό εορτολόγιο.
Μέσα από αντικείμενα με φυλακτικά και θρησκευτικά σύμβολα, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται με τρόπο σύγχρονο και πρωτότυπο, η σημασία και ο κεντρικός ρόλος που είχε η Εκκλησία στη ζωή της παραδοσιακής κοινότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος