Πέθανε 8χρονο παιδί από διφθερίτιδα – Η ξεχασμένη νόσος που επιμένει να απειλεί

Το παιδί σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Το θέμα έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου. Το παιδί πέθανε την Τετάρτη στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Μια ασθένεια ξεχασμένη, η διφθερίτιδα, πήρε την ζωή ενός μικρού παιδιού που μάλιστα έπασχε και από σύνδρομο Down, ενώ με αγωνία οι γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας για να επιβεβαιώσουν την παρουσία της νόσου.
 Η ασθένεια είχε εξαλειφθεί λόγω του εμβολιασμού σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Όμως, όπως φαίνεται το 8χρονο αγοράκι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ορφανό από γονείς και είχε υιοθετηθεί από οικογένεια στα 5 του χρόνια, δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια στο Ιδρυμα που το φιλοξενούσε, μέχρι την ηλικία των 3 ετών, όπως προβλέπεται.
 Το παιδί έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού στις 22 Νοεμβρίου με συμπτώματα λαρυγγίτιδας. Η υγεία του είχε ραγδαία επιδείνωση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εισαγωγή του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αμέσως οι γιατροί του πήραν δείγμα για καλλιέργεια και παράλληλα του χορήγησαν αντιβίωση. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας, που πιστοποιούσαν την παρουσία της νόσου βγήκαν στις 27 Νοεμβρίου, ενώ το αγοράκι είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα.
 Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, είναι αναστατωμένο, καθώς δεν είχαν βάλει το παιδί σε απομόνωση, όπως προβλέπεται. Το θέμα έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση παιδιάτρου, ο οποίος εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Έγραψε ότι ένα παιδί ηλικίας 8 ετών, το πρώτο κρούσμα και θάνατος από διφθερίτιδα στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια σε παιδί παντελώς ανεμβολίαστο.
 Έγραψε μεταξύ άλλων: «Διφθερίτιδα στην Ελλάδα εν έτει 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν; Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών. Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία! Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος».
 Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
 Τι είναι η διφθερίτιδα
 Η  διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.
 Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
 Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.
Επιδημία διφθερίτιδας καταγράφηκε για τελευταία φορά σε αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα το 2017 στην Υεμένη, όπου είχαν αναφερθεί 318 πιθανά κρούσματα διφθερίτιδας και 28 θάνατοι σε 15 από τις 20 επαρχίες της χώρας. Τα μισά πιθανά κρούσματα ήταν παιδιά από 5 έως 14 ετών, ενώ σχεδόν το 95% των θανάτων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.
 Ο Μαρκ Ποντσίν, συντονιστής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ιμπ της Υεμένης, είχε δηλώσει το 2017:
 «Η διφθερίτιδα έχει εξαλειφθεί από τις περισσότερες χώρες μετά από εκστρατείες συστηματικού εμβολιασμού των παιδιών και πλέον είναι μια ξεχασμένη ασθένεια. Ακόμη και στην Υεμένη, το τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας καταγράφηκε το 1992 και η τελευταία επιδημία το 1982. Ωστόσο, το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου και του αποκλεισμού, που προκαλεί ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων, μεταξύ άλλων ειδών, οι υποδομές υγείας είναι υπό διάλυση» είχε δηλώσει.
 Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Eλλάδα, πάντως, παρουσιάστηκε το 1970 και επανεμφανίστηκε σήμερα με τον θάνατο οκτάχρονου παιδιού που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της ασθένειας.
 Μένει ίσως να αποδειχθεί, εάν το 8χρονο παιδί που έχασε τη ζωή του από τη νόσο, δεν είχε εμβολιαστεί στο Ίδρυμα "Μητέρα" που το φιλοξενούσε μέχρι την ηλικία των 5 ετών, εξαιτίας του γεγονότος ότι και η χώρα μας εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και η οποία είχε επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, ή εάν ο πλημμελής εμβολιασμός του οφείλεται σε παράλειψη ή ακόμα και εσκεμμένη πρόθεση των ανάδοχων γονέων του.
 Τι είναι η διφθερίτιδα
Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική και δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή λοίμωξη με κύρια συμπτώματα μια γκρίζα μεμβράνη στον φάρυγγα ή στη μύτη, πονόλαιμο και πυρετό. Μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό.
 Πρόκειται για οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.
 Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης
 Συμπτώματα
Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα]. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα.
 Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).
 Διφθερίτιδα: Πως μεταδίδεται
Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
 Διάγνωση
Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος.
 Εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας
Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών διότι για κάποιο λόγο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη. Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td.
 Κατά συνέπεια:
 Συστήνεται μία δόση του Tdap σε εφήβους που έχουν κάνει το DTaP ή το DTP κατά την παιδική ηλικία, αλλά παρέλειψαν την επαναληπτική δόση του Td. Προτιμάται να γίνεται κατά την ηλικία των 11-12 ετών.
Οι έφηβοι που δεν έχουν κάνει όλες τις προγραμματισμένες δόσεις του DTaP ή DTP θα πρέπει να τις συμπληρώσουν με συνδυασμό των Td και Tdap εμβολίων. To Tdap μπορεί να δοθεί και ταυτοχρόνως με άλλα εμβόλια.
Η επανάληψη του εμβολίου συνίσταται και στους ενήλικες, δεδομένου ότι τα οφέλη του μειώνονται με την ηλικία χωρίς συνεχή επανέκθεση. Επίσης, συνίσταται ιδιαίτερα για εκείνους που ταξιδεύουν σε περιοχές όπου η νόσος παρουσιάζει υψηλό επιπολασμό.


ΘΗΒΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget